Bécs kiemelkedô Múzeumai
               
Kunst Haus Wien – Museum Hundertwasser Kunsthistorisches Museum Leopold Museum MAK mumok Naturhistorisches Museum Technisches Museum  
Leopold Museum
   

Museumsquartier Wien
Museumsplatz 1
1070 Bécs
tourismus@leopoldmuseum.org
www.leopoldmuseum.org

U2 Museumsquartier
U3 Volkstheater

Naponta kedd kivételével
10-tol 18 óráig
Csütörtök 10-tol 21 óráig
Kedd zárva

Árak
EUR 13,- Felnőtt
EUR 9,50 Nyugdíjas
(60 éves kortól)
Gyerek (7 éves korig)
EUR 8,- Kedvezményes

Csoportos
(legalább10 fo)
EUR 10,- Felnőtt csoport
EUR 2,50 Iskolai csoport
EUR 5,- Iskolai csoport
vezetéssel
EUR 6,50 Egyetemista csoport

Hangos vezeto: német, angol, olasz, francia

Vezetés minden nyelven

 
LEOPOLD MÚZEUM
SCHIELE, KLIMT ÉS A SZECESSZIÓ

A MŰVÉSZET REMEKMŰVEI BÉCS SZÍVÉBEN
Valószínű nincs még egy olyan múzeum, mely jobban jelképezné a gyűjtőszenvedélyt, mint a Bécsi Leopold Múzeum. Rudolf Leopold, orvos és műgyűjtő, néhány évtized alatt több mint 5.000 válogatott műkincset gyűjtött össze. Gustav Klimt remekművei, a világ legnagyobb Egon Schiele gyűjteménye és Oskar Kokoschka fobb művei nyújtanak fantasztikus betekintést a 20. századi osztrák művészetbe.

A VILÁG LEGNAGYOBB EGON SCHIELE GYŰJTEMÉNYE
A Leopold gyűjtemény lenyűgözi látogatóit Egon Schiele fobb műveinek sokaságával: „A kardinális és apáca“, „Naplemente“, „Önarckép lampionvirággal“, „A halott város“, „Fekvo no“, „Házsor“ - remekművek a művész szinte valamennyi alkotói korszakából.
Egon Schiele műveinek elbűvölő gyűjteménye mellett a Leopold Múzeum érdekes tudnivalókat és eredeti dokumentumokat is prezentál az 1918-ban fiatalon elhunyt művész életébol, melyek nyomon követik fejlodését a szecessziótól az expresszionizmusig.

GUSTAV KLIMT
A Leopold Múzeum bemutatja a szecesszió megalapítója, Gustav Klimt legjelentosebb műveit, mint pl. a nagyméretű „Halál és élet“, az „Attersee“, vagy a „Csendes tó“.
Gustav Klimt 1897-ben egyike volt a Bécsi Szecesszió megalapítóinak; és az elso elnöke is. A századforduló körül nagy szerepet játszott a nemzetközi szecesszió bécsi fejlodésében. Az általa kidolgozott „tiszta vonal“ kifejezési eszköz, és az új alakformálás, meghatározó volt a festok következo generációja, Oskar Kokoschka és Egon Schiele számára.

BÉCS 1900
Az expresszionista Schiele művei mellett a Leopold Múzeum a Bécsi Szecesszió központjaként is hírnevet szerzett magának. Egyetlen más múzeum sem nyújt átfogóbb keresztmetszetet a Bécsi Szecesszió kiemelkedo munkáiból.
A századforduló bécsi kézműipara egyedülálló egységet alkot a festmények, grafikák és szobrok bemutatásával. A Bécsi Műhely számára, Kolo Moser és Josef Hoffmann tervei alapján készült műtárgyak a századforduló bécsi művészetének idotlen eleganciájáról tesznek tanúbizonyságot.

A „Bécs 1900“ című kiállítás izgalmas körsétán mutatja be az idorendben és tematikusan tagolt termeket. Egyetlen más múzeumnak sem sikerül ilyen változatosan prezentálnia a korszakot. Átfogó képet nyújt a szecessziótól - bemutatva annak festészetét, grafikáit és iparművészetét - egészen az expresszionizmusig. Megtekinthetok Gustav Klimt, Kolo Moser, Josef Hoffmann, Otto Wagner, Adolf Loos, Richard Gerstl, Egon Schiele, Oskar Kokoschka és sok más művész alkotásai. Sigmund Freud és számos íróember művének szövegrészlete is rávilágít ezen elbűvölő korszak világára.

A FEHÉR KOCKA A BÉCSI MÚZEUMNEGYEDBEN
2001-ben lélegzetelállító új múzeumépületet mutathattunk be: A Leopold Múzeum. A hatalmas, 24 méter magas fehér kocka az egykori udvari istállók területén kialakított új „Múzeumnegyed“ kultúrális és szabadido központ foépületeként nyújtózkodik Bécs égboltja felé. Az építészeknek, Ortner & Ortner-nek sikerült a Múzeumtéren, Rudolf Leopolddal együttműködve, egy örök eleganciájú monolitot felállítaniuk. A nagy ablakok nagyszerű kvalitású, fénnyel elárasztott kincsesházzá teszik az épületet. A 19 méter magas, üveggel fedett átrium egyike a leglenyűgözőbb modern múzeumi belso térkialakításoknak. A negyedik emeleten található panorámaablakból csodálatos kilátás nyílik a császári palotára és a bécsi belváros háztetoire.

RUDOLF LEOPOLD – A MŰGYŰJTŐ
Rudolf Leopold (1925-2010) a Leopold Múzeum alapítója. A múzeum keletkezési története származhatna egy hollywoodi forgatókönyvíró tollából is. Rudolf Leopold már egyetemistaként, az 50-es években elkezdte a műgyűjtést. Kitűnő érzékével és kitartásával pár évtizeden belül sikerült összeállítania a 19. és 20. századi osztrák művészet legjelentosebb privát gyűjteményét és a világszerte legnagyobb Egon Schiele gyűjteményt. Már az elso általa megvásárolt festmény is mestermű volt: Egon Schiele „A remeték“ – ez az egyetlen olyan festmény, melyen Schiele Gustav Klimttel együtt festi meg magát. Rudolf Leopold 1953-ban Londonban vette meg a képet Arthur Stemmertol. A finanszírozáshoz 30.000 schillingre volt szüksége. Ez az összeg akkoriban kb. egy VW bogár árának felelt meg, melyet édesanyja ígért oda Leopoldnak jutalomként a sikeresen befejezett tanulmányokért.
Rudolf Leopold lemondott az autóról és megvette a Schielet. Ez az akció volt gyűjtőtevékenységének elso nagyszerű állomása.

A PEZSGO BÉCSI ÉLET TALÁLKOZÓPONTJA
A Leopold Kávézó kedvelt nappali találkozóhely és biztos tipp az éjszakai élet kedveloinek. A stílusos környezetben osztrák specialitásokat élvezhetnek a látogatók, úgy mint almáspite és tejeskávé, de az ínyencek is megtalálják számításukat. A beüvegezett télikert egyedülálló légkört teremt, a tetoterasz pedig a nyár titkos tippje.

SOKRÉTŰ SZOLGÁLTATÁS
A múzeum üzlete Egon Schielevel, Gustav Klimttel és sok más művésszel kapcsolatos meglepetéssel szolgál. Itt minden múzeumlátogató talál valami szépet, kreatívat vagy tipikus osztrákot, amit hazavihet magával emlékül.
„Ünnepeljen Schielevel & Klimttel“ – ezen mottó alatt a múzeum rendezvényszervezés céljából bérbe adja különbözo termeit. Az auditoriumban lehetoség nyílik eloadások és filmbemutatók szervezésére; az alsó, ill. felso átriumban szívesen tartanak elegáns esti rendezvényeket.
Világos és barátságos műterem ad otthont a LEO Gyermek Műteremnek, mely vasárnaponként 14-tol 17 óráig izgalmas programot kínál az 5-12 év közötti gyerekeknek. Vezetések, koncertek, eloadások és sok más program teszi a Leopold Múzeumot a kommunikáció eleven helyszínévé.

 

Leopold Múzeum, Bécs
Leopold Múzeum, Bécs

Egon Schiele, Önarckép lampionvirággal (részlet), Wally (részlet), 1912
Egon Schiele, Önarckép lampionvirággal (részlet), Wally (részlet), 1912

Bepillantás a „Bécs 1900“ cimű kiállításba
Bepillantás a „Bécs 1900“ cimű kiállításba

Gustav Klimt, Halál és élet (részlet), 1910/15
Gustav Klimt, Halál és élet (részlet), 1910/15

Leopold Múzeum belülrol
Leopold Múzeum belülrol

Egon Schiele, Önarckép, 1910
Egon Schiele, Önarckép, 1910

Panorámaablak a 4. emeleten
Panorámaablak a 4. emeleten